Picokijada Đurđevac

Datum objave: 01. 7. 2024.

Gradski puhački orkestar Krapina sudjelovao je u subotu 29. lipnja u Đurđevcu na Picokijadi, a na poziv Puhačkog orkestra DVD-a Đurđevac.

Tradicionalna je to turistička manifestacija koja je održana po 56. puta kao spomen na legendarnu obranu Đurđevčana od napada Turaka. Prastara je to priča o dugoj opsadi silne turske vojske Ulama-bega i njegovoj nakani da Đurđevčane, zatočene u Starom gradu, glađu prisili na predaju. Đurđevački branitelji su ga nadmudrili jer su po savjetu jedne starice ispalili topom u turski tabor posljednji ostatak hrane, jednog pjetlića – picoka. Prividu izobilja, u kojem se razbacuje hranom, Ulama-beg je nasjeo te napustio Đurđevac.

Legenda o Picokima proglašena je nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, te je u toj kategoriji 2008. godine postala nacionalni pobjednik i član Europske mreže turističkih destinacija izvrsnosti – EDEN.

Gradski puhački orkestar Krapina je uz svoje domaćine, koji su ujedno i organizatori revije, nastupio na pozornici na Trgu sv. Jurja na tradicionalnoj reviji puhačkih orkestara  ‘Bandisti i pajdaši’. Unatoč visokoj temperaturi tog subotnjeg popodneva, ova glazbena poslastica privukla je mnoštvo ljubitelja dobre glazbe.

Potom je Gradski puhački orkestar Krapina zajedno u kombinaciji sa Puhačkim orkestrom DVD-a Đurđevac sudjelovao u svečanoj povorci organizatora, pokrovitelja, gostiju, sponzora i sudionika 56. Picokijade. Povorka je i ove godine u večernjim satima tradicionalno prošla đurđevačkim ulicama, od Doma kulture do utvrde Stari grad, gdje je održano spektakularno scensko uprizorenje Legende o Picokima. Prije samog uprizorenja Legende, u svečanom otvaranju Državnu himnu i Fanfare zajedno su intonirali Gradski puhački orkestar Krapina i Puhački orkestar DVD-a Đurđevac.

 

FOTO: WEB, FB Picokijada Đurđevac 2024.