Međunarodno natjecanje Woodwind & Brass

Datum objave: 30. 3. 2023.

Međunarodno natjecanje puhača Varaždin Woodwind & Brass  počelo se održavati u Glazbenoj školi 2015. godine. Namijenjeno je učenicima i studentima kategorije od A do F koji se natječu u kategorijama koje se određuju prema starosti kandidata i to u disciplinama: tuba, trombon, klarinet, saksofon, oboa, fagot, truba, rog, eufonij i flauta. Glazbena škola u Varaždinu osnovala je ovo natjecanje sa ciljem razvoja umjetničkog talenta učenika, mladih profesionalnih glazbenika, kako bi doprinijela promoviranju puhačke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava.

Ovogodišnje, šesto izdanje međunarodnog natjecanja puhača, održava se od 22. do 31. ožujka, a natječu se kandidati iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Mađarske i BiH, njih ukupno preko 600.

Među kandidatima iz Hrvatske našla su se i tri člana Gradskog puhačkog orkestra Krapina, polaznici glazbenih škola i to: Marta Cvrtila, David Vidović i Josip Nežmahen.

SVO TROJE NAŠIH ČLANOVA OSVOJILO JE NAGRADE, I TO BRONČANE MEDALJE ZA 3. MJESTO.

U iznimno velikoj i jakoj međunarodnoj konkurenciji natjecatelja, uz iznimno kompetentan međunarodni sastav stručnog žirija, ovo je veliki uspjeh za naše mlade članove na čemu im sve članice i članovi Gradskog puhačkog orkestra Krapina i ovim putem najiskrenije od srca čestitaju.

Marta Cvrtila je polaznica 2. razreda Osnovne glazbene škole pri OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku. Svira klarinet, a mentor joj je prof. Mihovil Dorotić.

David Vidović je polaznik 2. razreda srednje Glazbene škole u Varaždinu. Svira klarinet, a mentor mu je prof. Andrej Skender.

Međunarodni žiri koji je ocjenjivao natjecatelje u kategoriji klarinet bio je u sastavu: Mihael Paar, Hrvatska ; Ognjen Popović, Srbija ; Jože Kotar, Slovenija

Josip Nežmahen je polaznik 4. razreda srednje Glazbene škole u Varaždinu. Svira trubu, a mentor mu je prof. Tomislav Ratković.

Međunarodni žiri koji je ocjenjivao natjecatelje u kategoriji truba bio je u sastavu: Uwe Koeller, Austrija ; Marin Zokić, Hrvatska ; Viktor Kirčenkov, Ukrajina / Hrvatska.